Holnap már karácsony szenteste, ennek tiszteletére összecsaptam gyorsba egy karácsonyos posztot...

 
 
A város - Kristiansand
Már november végén az egész várost karácsonyi díszbe öltöztetik. De mégis a legszebb csak a karácsony előtti napokban lesz és persze 4-5 után amikor már tök sötét van. Ilyenkor szokott egy kisvasút is közlekedni a városban, ami karácsonyi dalokat játszik.
 

 

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Karácsonyfa - Juletre
Itt Norvégiában is két féleképpen juthatunk karácsonyfaalaphoz. Az egyik, hogy megvesszük valamelyik közért/bevásárlóközpont/benzinkút környékén. A másik az hogy magától a termelőtől - ami nekem személy szerint sokkal szimpatikusabb - de igaz drágább is. Amíg az első verziónál odamegyünk kiválasztjuk az ottaniak közül a szebbiket, kifizetjük és hazavisszük, addig a másodiknál a nekünk megfelelő legszebbet szépen kivágjuk magunknak, kifizetjük és persze hazavisszük.A karácsonyfát mindenki akkor díszíti, amikor szeretné, nincs megszabva melyik nap. De az ünnep (tehát 26-a) után 20 nappal, ha nem szeded le a díszeket, dobod ki a fát, akkor meglátogat egy szellem, aki az egész házat a feje tetejére állítja.
 
 
 
Mézeskalácsházikó - Pepperkakehus
 
Nem tom mióta lehet szokás, de már tavaly is tömeggyártást csinált mindenki a pepperkake emberkékből. Idén mi is vettünk a boltba egy mézeskalácsház alapot (de persze saját tervezésű kérót is alkothatsz magadtól) és elkészítettük az egyedi magyaros házikót. Vicces, jó móka az egyik szabad szombati délelőttre, vagy délutánra.
 
 
 
 
 
 
 
 
Csillag - Stjerne
Legalább az egyik ablakba szokás egy világító csillagot tenni. És persze a különböző színű, forműjú karácsonyi gyertyák. pl sztem a legötletesebb a december elsejétől 24-ig visszaszámlálós.
 
 
 
 
  
Mikulás – Julenissen
Ahogy egy előző posztomban is írtam, itt nem a Jézuska hozza az ajándékokat, hanem a Mikulás, aki a kéményen keresztül jön, mint Amerikában.
 
Advent – Advent
Keresztény állam révén itt is van advent. A suliban is minden héten gyújtottunk a koszorún plussz egy gyertyát. Sőt még moziban is voltunk ahol egy betlehemes filmet (Veien til Betlehem - Úton Betlehembe). Másnap tudtuk meg, hogy a muszlimok miért nevetgéltek, illetve miért voltak felháborodva a film után: a Korán szerint ugyanis Jézus, Mária lábszárából született és nem a hagyományos úton.
 
 
 
 
 
Karácsonyi vacsora - Julematen
Pinnekjøtt - Grøt - Ribbe - Julepølse - Kromkake - osv (a tovvábi részleteket csekkold meg ITT valahol a végefelé)
Amúgy szokás h a grøtbe (tejbegríz) egy mandulát rejtenek és aki megtalálja az kapja a marcipán malacot.
 

 

 

 

 

Ajándékok – Julegavene

Az ajándékokat még 24-én este bontják ki a gyerekek, de ez is változó vannak, akik 25-én reggel, ezzel is teljesen átvéve az amerikai szokásokat. De még mielőtt a norvég gyerkőcök belemerülnének a karácsonyi ajándékkicsomagolási lázba, előtte körbe járják a karácsonyfát és különböző karácsonyi dalokat (pl: Jeg gikk meg over sjø og land, Så gå vi rundt om en enebærbusk) énekelnek, ezzel is húzva szegények idegeit – legalábbis Marianne tanárnő így mesélte.  De ez sem szokás mindenhol.

  
 
 
Jeg ønsker en riktig god jul til alle! - Boldog karácsonyt kívánok mindenkinek!

 

 

 

 

 

Takk for bildene til Milica og takk for help til Bjørnar :)

A bejegyzés trackback címe:

https://wingofmemory.blog.hu/api/trackback/id/tr88863473

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása