Ramadam

2008.09.01. 14:53

Ma kezdődik a ramadam és mivel elég sok iszlámvallású csoporttársam van, és elég sok muszlim él Norvégiánban, ezért gondoltam, hogy meg kell egy ilyen posztot is ejtenem érdekességként.

Ma a suliban azon röhögött Elias és egy nyegle iraki srác, h  nem ehetnek egész nap, azt hittem fogadtak v vmi, és rákérdeztem, h miért is? A válasz: „Ramadam”. Aztán a buszmegállóban egy arab csajszi vmi kis könyvet olvasgatott és dünnyögött magában. Néztem egy nagyot és mivel nem vagyok jártas a keleti kultúrákban, így kicsit utána néztem…:

Az iszlámban az ünneplés Allah szolgálatáról szól, nem öncélú mulatozás. Ramadán, az egy hónapos böjt idején számos tilalom lép életbe, kifejezve a test és a lélek feletti kontrolt.

A ramadán vagy más elnevezésben a ramazán az iszlám naptárban a kilencedik hónap neve. Az arab eredetű ramida szóból származik, amely szárazságot, hőséget jelent. Ramdán hónapban arra emlékeznek, hogy Allah kinyilatkoztatta Mohamednek akaratát. Mivel az iszlám naptár rövidebb, mint az általunk használt Gergely-naptár, így az ünnep folyamatosan vándorol, évről-évre más időpontra esik. (2007-ben: szeptember 13.- október 12-ig volt.) Az iszlám világ szent hónapja alatt napfelkeltétől napnyugtáig tilos enni, inni, nemi életet élni, cigarettázni és vízipipázni. Ezeken felül tartózkodni kell a hazugságtól, a rágalmazástól, a hamis tanúskodástól, és tilos más tulajdonát megkívánni. A szabályok mindenkire érvényesek, kivéve a böjtöt: indokolt esetben a betegek és az utazók eltekinthetnek ettől.

A harminc napig tartó ramadán másik lényeges eleme az elmélyülés. A hivők naponta ellátogatnak a mecsetbe, ahol a Koránt tanulmányozzák, és ünnepi imákat mondanak. A böjt hónapjának fontos szociális szerepe is van. Napnyugta után csoportos étkezést, iftárt tartanak, ahova meghívják a családtagokat és a barátokat. A ramadán végén hatalmas közösségi lakomát rendeznek, és a szeretetük jeléül adakoznak a szegényeknek is. A ramadán mindenki számára kötelező, az iszlám öt alappillérének egyike.

Idén szeptember 1-30 időszakra esik.

 

 

(Forrás: http://www.unnep.eu/iszlam-unnepek/ramadan-a-bojt-honapja.html)

A bejegyzés trackback címe:

https://wingofmemory.blog.hu/api/trackback/id/tr52863477

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása