Fædrelandsvennen

2010.02.17. 22:16

És igen-igen-igen!!! Végre megkaptam!

Joakimról már meséltem. Ő az a srác, aki Koreába utazott. Mielőtt elment volna adott nekem egy Siste sjanse! (=utolsó esély) feliratú borítékot és kérdezte, hogy van-e újság előfizetésünk, illetve szeretünk-e olvasni? Mondtam, hogy szeretnénk, de nem fizettünk elő semmilyen újsághoz. Na akkor ez a tiéd! - mondta.

A borítékban volt egy levél a Fædrelandsvennen főszerkesztőjétől, meg volt még egy A4-es lap, illetve egy válaszboríték.

A levél a "Kedves előfizetőnek!" szól: amennyiben a másik lapon az adatokat kitölti az egyik kedves barátja - aki még nem előfizetője az újságnak - nevével, címével, telszámával és e-mail címével, így gratis 3 hetet ajándékozhat neki. Azaz 3 hétig ingyen kapja a napilapot a postaládájába! Persze, hogy a kedves előfizető is jól járjon, így Ő meg nyerhet egy utazást. Akár neten is ki lehet tölteni az infókat, így még több ismerősnek/barátnak küldhetik el a 3 hetes ajándék újságot, így megnövelve az esélyt az utazásra, (h mégis hova, azt nem tudom) és persze az előfizetők száma is lehet, hogy gyarapodni fog. Micsoda marketingfogás, mi? :D
 
Az újságról annyit érdemes tudni, hogy a Sørlandet-ben (=délvidéken) történő eseményeket/aktualitásokat foglalja össze. 3 részre lehet - fizikailag - szétbontani: 
  1. Maga az újság. Ebben található: a Nyheter (=hírek), Rondtforbi (=körülötte), Vi og vårt (=mi és miénk - az éppen aktuális gazdasági téma*), Næringsliv (=közélet), Norge og verden (=Norvégia és a világ), Annonser (=hírdetések - eladás/vétel/állás/bérlés) és a Sport hírek.
  2. A második rész neve I dag, azaz "ma". Itt a követekző fejléceket lehet olvasni és azokon belül van egy csomó cikk: Mening (=vélemény), Kultur (=kultúra), Debatt (=aktuális megbeszélős téma), Dagens mix (=napi zagyva - recept/keresztrejtvények/sudoku - mostanában nagyon felkapott és mindenki sudokuzik az öregebb korosztályban, de tényleg!/képregények és horoszkóp),Familie og venner (=család és barátok - itt gratulálnak az újszülötteknek, a szülinaposoknak, az eljegyzetteknek, a friss házasoknak és az évfordulósoknak), Annonser (megint egy csomó hírdetés, kiegészítve egy "Hva skjer" résszel, azaz a mi újság? - a napi, illetve a közelövőben történő eseményeket írják le a környéken.) Radio og TV (a napi rádió és tv műsor)
     
  3. Tulajdonképpen nincs is 3. része az újságnak, de mindig van benne vmi plussz hírdetés v plussz újság, most pl egy Intersport kínálat és egy "hogyan használd az uautódat télen"-szerű újságocska volt, eladó szalonos autókkal, megy egy pár oldalas kis brossúra Mazdákról... hmmm így kép alapján a Mazda 3 nagyon bejövős. :P 
Ma február 17-e van és múlthéten adtam fel a válaszborítékot és szombaton már vissza is jött. (utólag esett le, hogy Joakimnek kellett volna feladnia és úgy kaptam volna meg én, meglepetésként XD) Ma déltájban mentem ki a postaládát kiüríteni és hát végre, nagy örömömre benne is volt az újság :)
Gyorsan ki is olvastam és kiszedtem belőle pár érdekességet, és ha ügyes vagyok, akkor ezt így fogom folytatni mindennap, amíg a gratis 3 hetem le nem jár...
Rögtön le is döbbentem, hogy 2 maszkos ember kirabolta az egyik órás-ékszeres kisboltot a Markens gate-n fényes nappal. Majd egy  Nissan Quashqai típusú személygépjárművel távoztak, amit későtt Grimben megtaláltak. A kocsivel kapcsolatban érdekesség, hogy még 2009 december 6-án bejelentették, hogy ellopta valaki. Hmmm...
Hogy pontosan miket vittek el, azt nem írja, csak h sokat romboltak és mivel fényes nappal történt így nagyon sok szemtanú volt.
Aztán ezt tetőzte az a kicsi cikk, amiben azt írják, hogy még több hó lesz... Jajj de jó... egésznap esett ma is. A "még több havat" már el sem tudom képzelni :(
Na igen és az engem érintő téma, ami így érdekes lehet (nekem mondjuk már nem újdonság)a Vi og vårt részben található (ezért is a csillag, odafennt), hogy hogyan is kezdenek el a fiatalok leválni a szülőktől, azaz az első saját ingatlan, vagy érdemesebb nekik inkább bérelni. Végülis a cikkben nem dől el, hogy melyikkel járunk a jobban, mert mindenkinek más a tapasztalata, de mindenféle alternatívát megismerhetünk. Ezeker zölddel kiemelten láthatjátok.
A cikkben szereplő lányt Kaja-nak hívják, 21 éves, épp a 3. évét tölti a Kereskedelmi fősulin (bachelor képzésen). A fizetése nem elég hitelre, mert csak minden szombaton dolgozik egy ruhásüzletben. Most vettek a szülei neki egy lakást Osloban (jé az már nem is délvidék :P), ami az apuja nevén van és így Kaja neki fizet, kb akkora összeget, mintha saját maga bérelné azt a lakást. 
A kérdésre hogy ismer-e olyanokat, akiknek a szüleik segítenek a kezdésben, a válasza, hogy sokat. Némely szülők a lakásvásárlásban segítenek a gyermeküknek, némelyek a házbérlésben. És mindez szerinte azért van, mert elég kevés diákszállást találni. (a diákszállások általában 3000 korona körül vannak havonta és csak egy szoba a tiéd és több, másik elsősorban idegen (legalábbis az elején) emberrel is együtt laksz. Már sok ilyen helyen voltam. Érdekes lehet, így lakni. Talán egyszer kipróbálom :P )
A Postbanken felmérése azt mutatja, hogy a megkérdezettek 50% segítené a gyermekét a ingatlanpiacon (=boligmarked). 
A legtöbben egy 200.000 koronás előleggel indítják meg Őket. Igen ilyet lehet!!! 470.000 koronáig adhatsz pénzt a gyermekednek, mint örökség és ebből nem kell adózni. A következő 330.000 koronáig, 8% adót vonnak le. De minden évben kaphat a gyerkőc 1 G-t (ami 72.881 korona) mindkét szülőtől, ami még nem számít örökségnek.
Mások hagyják, hogy a csemete ingyen lakjon otthon, így azok tudnak spórolni (ebbe a kategóriába tartozok én ;D ), míg másoknak lakást vesznek.
Ha mégis a szülő vásárol lakást, a legjobb az lenne, ha az a gyermeke nevén állna - legalábbis Dag Jørgen Hveem, a Kereskedelmi főiskola igazgatója. Így az ember elkerülheti vmi adó kifizetését, mikor az ingatlan eladásra kerül. Ugyanis amikor az ingatlant eladják, az adómentes, amennyiben azt már több, mint 12 hónapja birtokolják, tehát az ő tulajdonukban van és ha legalább 12 hónapig használják is a 24ből, eladás előtt. Ez az oka annak, hogy jobb ha a gyerek nevén van, mivel Ő használja és nem a szülő... így nem kell fizetni adót. (Rem értitek...) Ettől az évtől viszont bevezették azt, hogy ha valakinek második ingatlana van, ami nem nyaraló, és amit sekundærleilighet/pendlerleilighet-nek neveznek, ennek értékének 40%-át kell befizetni, mint adó.
Ha viszont mégis a szülők nevén marad, úgy leírhatják azt később az adójukból. De mind Hveem és mind a Postbanken gazdaságivezetője, Ellen Dokk Holm óvatosságra inti a szülőket, ugyanis nem mindig szoktak a dolgok jól elsülni. Az ingatlanhitel felvételéért felelősséget kell vállalni.
Amennyiben mégis csak a bérlés mellett döntenek, és a szülő fizeti a bérleményt, úgy az adóbevallásnál 28% leírhat belőle évente.
Ja és így a végére 2 jó hír: Az első, hogy visszatért a ColorLine nyári konkurenciája, a Fjord Line! Azt már elfelejtettem, hogy pontosan mikor is kezdenek, de ha jól emlékszem április/május. A második, hogy ősszel végre Kristiansand környékének is lesz IKEA-ja és nem kell hozzá Stavangerig, illetve Osloig elmenni!
Hát mostanra ennyi. Ezek voltak számomra érdekes hírek/cikkek. Az újságért meg ezer köszi Joakimnek! Holnap folyt. köv ;)
Ja és az újságnak van honlapja is, szal kattints ide és már csekkolhatod is!

A bejegyzés trackback címe:

https://wingofmemory.blog.hu/api/trackback/id/tr391767648

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása