A hosszú élet titka

2010.02.19. 23:46

Amíg a Green Tea-mhez forralom a vizet, belekezdek ebbe az új bejegyzésbe is :)

A ma reggelem rémes volt, éjszaka tök későn sikerült befejeznem az előző post-ot és valami hiba folytán mindig szétcsúszott, a végére még a netem is elment. Arról nem is beszélve, hogy kezdek eléggé morcos lenne, amiért ennyire szerencsétlen vok.

A mai Fædrelandsvennenem pedig már repülni is megtanult, egészen a postától a szobám közepéig. De ma valahogy nem mentek a norvég szavak. Hiába olvastam el pl a Color Line vs Fjord Line cikket, valahogy nem bírtam felfogni. Ááááá. Szal ma nem lesz nagy csemegézés az újságból.

Nordmenn blir eldre og eldre - azaz a norvégok öregebbek és öregebbek lesznek. A cikkben a mandali öregek otthonának 2 lakóját interjúvoltál meg. Ők nem állandó lakók, mert otthon a saját hazukban laknak, de nap, mint nap bejárnak az otthonba a társaságért és azért hogy meleg ételt egyenek. Sverre egy 91 éves öregúr, aki szerint csak az hiányzik, hogy nem élnek a férfiak olyan sokáig, mint a nők.
Na de egy kicsit most a számokról, a norvég Statistisk sentralbyrå (a továbbiakban SSB) szerint az elmúlt évben az átlag életkor 0,2 évvel megnőtt Norvégiában, ami az eddigi legmagasabb az ország történetében. A nők átlaéletkora 83,0 év, a férfiaké pedig 78,3 év. Ami elég közel van a rekorder Japánok átlagéletkorához, ami a nőknél: 86,0 év míg a férfiaknál 79,2 év.
Ezt a növekedést a cikkben a gyógyszeripari előrelépésekkel (na igen itt elcsodálkoztam... mert amúgy szvsz a norvég dokik gyógyszerellenesek, de aztán lehet az öregeknél már más a hozzáállásuk.) és a nagyobb gyermekzületésszámmal magyarázzák ki. Ugyanis a szív- és érrendszerimegbetegedések csökken. Az SSB egyik munkatársa szerint ez a trend nemcsak Norvégiára, hanem az egész nyugati világra jellemző. Különösen a férfiak átlagéletkora emelkedik. A két nem közti életkorkülönbség 4,6 év a nők javára, míg az 1980as évek elsőfelében ez a szám 6,8 év volt.
A 91 éves Sverre szerint a titok kulcsa: az egészséges étrend, sok friss levegő és nagyon sok nevetés. A cikk írója szerint, a bácsi minden második mondata mindig kacagásba torkollik és mindenkit meg tud nevettetni maga körül. Ő és a mellette ülő 86 éves öreghölgy, Eddy szerint: Mind a szellemi és fizikai erő egyaránt fontosak, ahhoz, hogy hosszú életet éljünk. Befejezesésül még megjegyzik, hogy jó tudni, hogy van jegyük odafentre, a mennykebe és hogy ott valami jó várja Őket, mikor a földi életük megszűnik.
Amúgy még a cikk melletti részek tele vannak egyéb érdekes számokkal:
Kevesebben halnak meg - az elmúlt 5 évben 41000-42000 norvég halt meg évente. Egészen 1970ig kellene visszamennünk hogy ennél kevesebb elhalálozási számot találjunk. Az 1990-es évek végétől több nő hal meg, mint férfi.
Magasabb születésszám - 2009ben a népesség száma 58.950 -nel nőtt. ugyanezen év utolsó napjáig 4.858.200 élő (letelepedett) személy lett regisztrálva Norvégiában. A népességnövekedésszámának (tehát annak az 58.950nek) 35%át a születések, míg a maradék 65%át a bevándorlók száma teszi ki. Nemúgy mint 1972ben, amikor több gyermek született mint 2009ben, ugyanis akkor 61.800 gyermek született, 1300-zal több , mint azelőtt egy évvel. A születésszám rekordere Norvégiában Oslo, ahol 5.871 gyermek született (2009ben). Kristiansandban 438, viszont a teljes növekedés 1.186 személy.
Ha már a születés-halál kategóriát átnéztük, a cikk mellett szerepel egy kis szöveg a házasságkötések és válások statisztikáiról is. Egyre több a házasságok és válások száma, mint ezelőtt. A tavalyi évben 24.800an léptek frigyre, míg 10.200an elváltak és 11.900an költöztek úgy külön (határozott v határozatlan időre... nem tudom), hogy nem váltak el. (Ezt nem tudom, hogy miért vezetik statisztikában, de nagyon valószínű, hogy az adózás miatt. Mert itt nem személyi adózás van, hanem adócsoportok. De sajna gazdaságból nem vok vmi profi, szal nem vágom az ilyen dolgokat)
A tavaly évi új törvénynek köszönhetően 283 boldog azonosnemű pár házasodhatott össze, ennek 63%át leszbikus párok alkotják. (Igen Norvégiában 2009től a tövény megengedi az azonosneműek házasságát, de templomban még mindig nem házasodhatnak össze)
Vest-Agder megyében 879en házasodtak össze tavaly, 869en 2008ban. Aust-Agder megyében pedig 552en, ami 12vel kevesebb, mint előtte egy évvel. A válások száma Vest-Agder megyében: 465 pár, előtte 427 volt, míg Aust-Agderben 329en váltak el a 2008es 333hoz képest.
 

Rémes, hogy milyen időjárás van most itt. Tök sok a balesetek száma, illetve a nem felkészült autósoké. Tegnap 2 kamion, egy litván meg egy spanyol, akadályozta a forgalmat ma meg lezárták a Varoddbrua-t emiatt:

 

 

 

(A kép baloldalánál a híd egyik tartópillérjénél az a fekete doboz az úton, az a box ami a kocsi tetejéről lerepült. A kocsi ablakában az a fehér izé meg a légzsák... Ja és a kocsi meg van pördülve.)

 

És akkor zárásként egy jó hír: Norvégia nagyon jól halad a vancouveri téli olimpián. Már 3 aranyéremnél tartanak. Grattis!!!
A legelső aranyat az 1924es OL-en szerezte  Torlief Haug langrenn-ben, ami ha jól tudom, sífutást jelent. És most 2010-ben, Vancouverben végre meg van a 100. is, amit Tora Berger - skiskyting (=sílövés) - hozott össze. (99. - Marit Bjørgen, langrenn - 2010; 101. - Emil Hegle Svendsen, skiskyting - 2010)

(A képen Tora Berger. Nem tom mikor készült a fotó)

 

 

 

 

Na a Green Tea-m ki is hült, mire sikerült összehoznom ezt a kis szösszenetet. És egész hétvégén melózok, de azért igyekszem blogolni is. Sees snart!
 

A bejegyzés trackback címe:

https://wingofmemory.blog.hu/api/trackback/id/tr661774935

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása